Промени в закон целели да се улесни санирането, което продължава с

...
Промени в закон целели да се улесни санирането, което продължава с
Коментари Харесай

Общото събрание в блока ще се отлага само с час, после решава и без мнозинство

Промени в закон целели да се улесни санирането, което продължава с пари по проекта за възобновяване

Провеждането на общото заседание в блока да се отсрочва единствено с един час, а след този период решения ще може да се вземат и без болшинство. Това плануват промени в Закона за етажната благосъстоятелност, направени от служебното правителство и пуснати за публично разискване.

В настоящия закон написа, че в случай че събранието не събере кворум, се отсрочва за идващия ден. Освен това се трансформира и болшинството, с което се вземат решенията - от сегашните 67 се понижава на 51%. Промяната се правела поради все по-големия брой необитаеми жилища или такива, които са дадени чартърен. Според закона решения може да се вземат единствено от притежателите, а наематели могат да гласоподават единствено в случай че са категорично упълномощени.

Новите текстове провокират оживени полемики при публичното разискване. Хората упрекват министерството, че разрешава въвеждане на отговорности, в това число и финансови, без някои притежатели да имат въобще опция да схванат, че е имало събрани, пише .

Други показват, че отпадането на изискуемия кворум е неуместно, тъй като по този начин хората от един апартамент може да вземат решение за останалите 40.

Свикването и провеждането на общи събрания на притежателите на жилища може да става и онлайн, плануват други промени.

Дава се и възможност взетите решения да бъдат подписани от неприсъствалите

Това ще става или със саморъчно написана декларация, подадена до шефа до 7 дни от провеждането на събранието, или с декларация, изпратена по имейл и подписана с дипломиран електронен автограф. В нея притежателят на жилището би трябвало да напише по какъв начин гласоподава за решенията.

Със законопроекта се вкарва и електронен вид на книгата на етажната благосъстоятелност, която по принцип се води от домоуправителя. В нея в период до 15 дни от покупката на жилище в блока притежателят е задължен да се впише. Същото важи и в случай че пусне наематели в жилището.

Ако не го направи, вече има санкция – между 50 и 250 лв., ако е физическо лице, и сред 100 и 500 лева за юридическо.

Според поправките откриването на банкова сметка е наложително за всяка етажна благосъстоятелност, без значение дали ще кандидатства за саниране, или не. Замисълът е в нея да се събират приходите от другите такси във входа и да се заплащат разноските. Отчетността за положението на сметката е обвързване на домоуправителя. Веднъж месечно той би трябвало да оповестява на съседите си наличностите и придвижванията по сметката. Това предложение обаче е оценено в мненията към разискването като лобизъм в интерес на банките.

С новите текстове се регламентира и активността на компаниите за ръководство на етажната благосъстоятелност. Те съществуват и в този момент, само че тяхната активност не е вписана в никакъв закон и браншът от много време упорства за регулация, тъй като ставало дума за пазар от почти 1 милиарда лв. годишно.

Според поправките се създава публичен регистър в регионалното министерство, в който фирмите се вписват, след като потвърдят, че дават отговор на ред условия.

Регистрацията ще важи за 5 години, като вписаните търговци ще би трябвало да обновяват информацията всякога, когато настъпят нови условия. За да се впишат, те би трябвало да имат подписана застраховка “Професионална отговорност ”, покриваща вредите, породени при практикуване на професионалната им активност.

Ръководителят на компанията би трябвало да има приключено висше обучение и професионален опит от най-малко 3 години. Сред условията са още да не е осъждан, да не е бил през последните 2 години член на директорски или надзорен орган или съучастник в сдружение, което е прекъснато заради неплатежоспособност, в случай че са останали неудовлетворени кредитори. Също по този начин не би трябвало да е лишен от право да заема материалноотговорна служба, да не е включен в листата по Закона за ограниченията против финансиране на тероризма.

Трябва и да е наел по трудово или гражданско правно отношение най-малко двама чиновници, единият от които с юридическо или икономическо обучение, а другият със приключено техническо обучение.

В мненията по това предложение хората показват, че компаниите за ръководство на етажната благосъстоятелност едва ли са ефикасни, тъй като най-добре познавал съседите си домоуправител, който живее във входа.

От районното министерство пък показват, че препоръчаните ремонти в закона целят да се облекчи провеждането на общи събрания посредством намаляването на кворума за взимане на решения.

В момента доста мъчно се постигало единодушие за основаване на съдружие на притежателите, а това е належащо, в случай че блокът ще взе участие в стратегиите за саниране по проекта за възобновяване и резистентност.

В него са планувани 1,2 милиарда лева за саниране единствено на жилищни здания. При договарянията с Европейска комисия станало ясно, че няма различен метод за асимилиране на средствата с изключение на от сдружения. Те ще са юридически лица със своя банкова сметка
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР